Ismertető

Hatodik alkalommal rendezzük meg a hagyományosan év végére időzített Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát Budapesten a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívház Magyarország (PHM) szakmai támogatásával. A 2016. évi konferenciának a Német-Magyar Tudásközpont (DUIHK) ad otthont.

A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát hagyományteremtő szándékkal 2009 februárjában rendezték meg először. Ezen a konferencián adták át az első magyar - Szadán megépült - passzívház minősítési tanúsítványát.


Az elmúlt években tapasztalható információrobbanásnak köszönhetően Magyarországon is közismertté vált a passzívház-technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének a töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus költségeihez viszonyítva - ezt a szadai passzívház példája is jól bizonyítja.

Az Európai Unió döntése értelmében 2019 január 1-től minden állami tulajdonú épület, 2021. január 1-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

A hagyományokat követve a novemberi konferencián is új magyar passzívházakat, energiahatékony épületeket ismertetnek a tervezők, a tervezésben és kivitelező közreműködők, emellett gyártók és forgalmazók is bemutatják innovatív termékeiket, passzívház-komponenseiket.


Az idei konferencia fókusztémái

A konferencia célja, hogy a hazai passzívházak közreműködőinek bemutatásával adekvát válaszokat adjon a szakmai kérdésekre a passzívház-technológia iránt érdeklődő tervezők, szakági mérnökök, építőipari kivitelezők számára, továbbá megbízható, hasznosítható információkkal szolgáljon a potenciális magánépíttetők, ingatlanfejlesztők, -fenntartók számára arról, miként lehet új és meglévő épületek fűtési és primer energiaszükségletét a minimálisra csökkenteni.


A konferencia célcsoportja: építészek, épületgépészek, szakági mérnökök, egyetemi hallgatók, építőanyag gyártók és forgalmazók, építőipari cégek, kivitelezők, elsősorban tehát azok, akik a kimagaslóan energiahatékony építési metódusról szeretnének hasznosítható, megbízható szakmai ismereteket kapni.
A rendezvény nem csak a szakmának szól! A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadók hasznos információkkal szolgálhatnak a potenciális építtetők, a közintézmények fenntartói, az ingatlanfejlesztők és beruházók számára is. A rendezvényhez kommunikációs program társul. Célunk, hogy a közelmúltban megvalósult magyar passzívházakról - a technológia alkalmazásával létesült különféle épülettípusokról - a nyilvánosság is hiteles tájékoztatást kapjon, közvetlenül a megvalósításban közreműködőktől.


A konferenciát szakkiállítás kíséri.


Kiemelt szakmai partner:
Zehnder

6207_hatterkep_copy.jpg


A konferencia szakmai partnerei: Passzívház Magyarország Egyesület, Német-Magyar Tudásközpont, Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, iPHA, PHAR, BACHL, REHAU, Internorm, XELLA,  Deltachem, Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI), ISOVER, HGD, Lamilux, RheinZink, Kreativ SRL, PHPP, Magyar Passzívház Oktatók, Zéróenergiás Tervezés, FÉG, Tremco Illbruck

Médiapartnerek: Építészfórum, Mi Otthonunk Magazin, Tervezők Lapja Fórum Média Kiadó, Innotéka Magazin, Elektroinstallateur, Újraszedve Magazin, Green Press, Holnapház, Gerendaházak Magazin, Magyar Építéstechnika